Park & Walk: Mesch is het kleinste kerkdorp van de gemeente Eijsden-Margraten en hoogstwaarschijnlijk het oudste kerkdorp van Nederland. Op de grens met de Belgische Voerstreek in het heuvelachtige en Bourgondische Zuid-Limburg. Met deze unieke ligging wordt het dorp vaak gebruikt als start-, finish- of rustplaats voor fiets- en wandeltochten en rally’s. Prachtige wandel- en fietspaden met de typische holle wegen, schilderachtige vergezichten, koele bossen, de oude hoogstam fruitbomen en de altijd voortkabbelende beek “Voer” maken het tot een bijzonder omgeving. In ieder jaargetijde “natuurlijk genieten”.

Voor en na de inspanning kunt u bij Hoeve “De Laethof” terecht voor de welverdiende ontspanning. Geniet op ons sfeervolle Terras middenin de carré (op de intieme cour), in de Serre of in onze gezellige Hoeve. Een aangeklede heerlijk dampend glas latte-macchiato, al dan niet begeleid door een lekker stuk échte Limburgse vlaai.d. lokale bakker. Proef het bourgondische leven achter een koel glas streekpils, een Belgisch of Nederlands Trappistenbier, een zalig glas lokale (uit Mesch!) of zonnige wijn.

Geniet van ons “Messau”, Laethof’s eigen bier!

Misschien loopt u graag “verloren” door de omgeving, maar mocht u toch geleid willen worden, dan geven wij u graag een wandeling mee zodat u telkens alle moois dat onze omgeving te bieden heeft kunt ervaren.

Oplaadpunt voor fiets én uzelf aan knooppunt 100! Parkeer uw fiets veilig binnen onze carré

Wist u dat Mesch elf Rijksmonumenten bezit? “Wandel langs de bijzondere kerk, de enorme hoeves, mooi gerestaureerde woningen en de oude smidse. Pik de wandelingen (4,4km, 9km, 12,9km) op bij uw bezoek aan ons Terras, de Hoeve of de Serre.

Op de Mescherhei is een landmark gerealiseerd in de vorm van een moderne uitkijktoren die op vele verschillende manieren refereert aan de rijke historie van de plek. Er is informatie te vinden over het huidige landschap(gebruik) en dat uit het verre verleden. Dit gebeurt op een strategische plek waar in de omgeving veel waardevolle archeologische vondsten zijn gedaan, die in sommige gevallen uniek voor Nederland zijn te noemen en die gelegen is op de grens van de voormalige twee gemeenten Eijsden en Margraten. De plek die in de prehistorie al door rendierjagers gebruikt werd als uitzichtpunt krijgt zijn functie terug om de mens (opnieuw) bewust te maken van het landschap waarin hij zich begeeft. Door een toren van 9 meter hoogte neer te zetten wordt de beleving van het weidse panorama extra benadrukt en ontstaat de mogelijkheid om op unieke wijze informatie kenbaar te maken aan een breed publiek. Daarnaast is er in samenwerking met lokale ondernemers een belevingsboomgaard gerealiseerd met fruitbomen van oude rassen en informatie hierover.

Ontdek de grens-streek met de fiets

De vuursteen wandelroute, pittig en lang, zal je absoluut niet teleurstellen. Deze route maakt een verbinding tussen de verschillende vuursteenwinplaatsen in Eijsden-Margraten. Vuursteen kom je overal tegen in het landschap en het is tevens veelvuldig verwerkt in de gebouwen in deze streek. Vuursteen was het goud van de prehistorische mens, essentieel voor de ontwikkeling van de mensheid. Deze route is tegelijkertijd een educatieve tocht door het rijke landschap met zijn geologische en prehistorische betekenis. Pik de route op bij de uitkijktoren van Mesch en volg de route via de Vuursteen-markering op de zilveren schildjes.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/vuursteen-wandelroute-sg7-eijsden-margraten/69539/

6 juni 1944, D-Day. De langverwachte landing van de geallieerden op de kust van Normandië is een feit. In Nederland wordt de komst van de bevrijders met ingehouden adem afgewacht. Door de benadering vanuit het zuiden zetten Amerikaanse soldaten als eerste voet op Nederlandse bodem in Mesch. Hier is dan ook nog veel te zien en te horen uit deze roerige tijd. Zo veel dat je beter de fiets kunt pakken! Bevrijding van het Heuvelland is één van de drie WO-fietsroutes (Bevrijding van het Maasdal & Bevrijding van het Plateau)  met als gezamenlijk thema Fietsen naar vrijheid. Gedurende deze route fiets je langs verschillende oorlogs-bezienswaardigheden in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Je ontdekt oa het Monument Old Hickory en de luistersteen Mescherhei. Pik de route op bij de kerk van Mesch.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/bevrijding-van-het-heuvelland-eijsden-margraten/93034/

De “Mergellandroute van Zuid-Limburg” loopt van het Drielandenpunt op de Vaalserberg tot de beroemdste stadsgezichten van Maastricht: op deze autoroute zie je alle hoogtepunten van het Zuid-Limburgse Heuvelland. De Mergellandroute, te volgen via de speciale zeshoekige Mergellandroute-bordjes, is met recht een van de bekendste en mooiste autoroutes van Nederland. Op deze 110 km lange route over veelal rustige wegen kom je door de prachtige natuur met vanaf iedere heuveltop een ander adembenemend vergezicht. Ook leer je de authentieke Zuid-Limburgse cultuur kennen in de gezellige dorpjes, zoals Epen, Slenaken en Eijsden. Ieder dorp heeft zijn eigen riante terrassen met zijn unieke streekgerechten, dus het wordt nog moeilijk kiezen waar je pauze houdt! Het officiële startpunt van deze geliefde route is station Maastricht, maar het is mogelijk om op ieder punt aan te haken. Op de speciale plattegrond, verkrijgbaar bij Visit Zuid-Limburg, zie je de verschillende highlights en attracties van deze onvergetelijke autoroute.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/mergellandroute-zuid-limburg/59914/

Bloesem: In april en mei wordt Zuid-Limburg gesierd door een indrukwekkende kleurenpracht. Het gebied verandert dan in een wit met lichtroze zee van hoogstamboombloesem zo ver als je kunt kijken. Je weet niet wat je ziet! Speciaal voor deze tijd van het jaar hebben we een leuke fietsroute uitgezet, dwars door uitgestrekte hoogstamboomgaarden, waar de appel- en perenbomen groeien. Volg de fietsknooppuntenbordjes en vergaap je aan dit adembenemende natuurwonder.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/fietsroute-eijsden-margraten-bloesemroute-zuid-limburg/90347/

Een bezoekje aan het uiterste zuiden van Zuid-Limburg, helemaal tegen de Belgische grens aan, is de afstand meer dan waard. De Grenswandeling vanuit Mesch brengt je zelfs tot over de Belgische grens, waar de hoogstambomen in de lente welig bloeien. Dit grensoverschrijdende gebied staat bekend om zijn schitterende appel- en perenbloesems, maar ook in Mesch zelf is er genoeg te zien. Het dorpje heeft met de Sint Pancratiuskerk een van de oudste stenen kerken van Nederland en kent verschillende leuke cafeetjes om koffie te drinken. Ook kun je er gemakkelijk parkeren. Deze prachtige wandelroute door een van de mooiste gebieden van Nederland en België volg je via de bruine paaltjes.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/eijsden-margraten-e9-grenswandeling/60108/

De mooiste bloesems bloeien in fruitbomen, in het bijzonder in de hoogstambomen die in april en mei in volle bloei staan in de omgeving van Mesch. In dit uiterst zuidelijke puntje van Zuid-Limburg zijn het de appel- en peerbomen die zich in het voorjaar van hun mooiste kant laten zien. Beklim je de negen meter hoge uitkijktoren van Mesch, dan heb je het beste zicht op dit weids uitgestrekte tapijt van witte en zachtroze bloemen. Je begint deze wandelroute in Mesch, waar je eenvoudig de auto kunt parkeren en heerlijk koffie kunt drinken. Volg de blauwe paaltjes en je vind de schoonheid van deze bloesemstreek vanzelf. https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/eijsden-margraten-e5/60106/

De wandelroute E3 toont je Mesch en zijn omgeving. Het schilderachtige Mesch ligt vlak bij Eijsden, in het landelijke, groene gebied tegen de Belgische grens aan. In het plaatsje zelf vind je de Meschermolen en de Sint Pancratiuskerk, een van de oudste stenen kerken die Nederland rijk is. Ook voor een parkeerplaats en een leuke horecagelegenheid kun je in Mesch goed terecht. Deze route volg je via de rode paaltjes.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/eijsden-margraten-e3-mesch/59951/

Camina: Het beekje “de Voer” mag niet onderdoen voor de bekende Limburgse beken “de Geul” en “de Gulp”. Het riviertje kronkelt vriendelijk vanuit de schitterende Belgische Voerstreek de uiterst zuidelijke grens van Limburg over naar het snoezige plaatsje Mesch. In april en mei ziet het in deze omgeving wit en zachtroze van de bloesems in de uitgestrekte hoogstamboomgaarden, waar de appel- en perenbomen groeien. Vooral in de lente weet je niet wat je ziet! Volg de gele paaltjes en vergaap je aan dit adembenemende natuurwonder. Ben je toe aan een wandeling om even tot rust te komen? Dan biedt deze wandelroute iets extra’s voor jou! Deze route is namelijk ook een van de 11 camini’s. Dit zijn mini-camino’s oftewel korte pelgrimservaringen met spreuken en opdrachten speciaal gericht op bezinning en bewustwording. Wil je meer weten hierover? Klik dan hier naar de speciale camini-pagina van deze route.

Het Krijtlandpad is misschien wel de koning van de Zuid-Limburgse wandelroutes. De totaal vernieuwde route is nu 91 kilometer lang, telt zes etappes en gaat voor meer dan zestig procent over onverharde wegen. Tijdens deze route kom je langs de mooiste plekjes die Zuid-Limburg te bieden heeft. Het is een dalen-landschap, miljoenen jaren geleden ontstaan door riviertjes die zich een weg baanden door het Krijtplateau. Zo ontstond een landschap met een overvloed aan valleitjes, steile hellingen en meanderende beekjes. En met een speciale flora en fauna. Het is een uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen. En natuurlijk met regelmatig stijgen en dalen. De vergezichten, vaak tot over de Belgische grens, zijn in elk jaargetijde adembenemend. Via de Visit-webshop kun je een boekje kopen dat speciaal uitgeven is voor deze adembenemende wandelroute.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/krijtlandpad/100516/

Tegen de Belgische grens aan ligt het sprookjesachtige gebied tussen de dorpjes Rijckholt en Mesch. Deze omgeving heeft alle elementen om deze wandelroute tot een ware idylle te maken: het middeleeuwse kasteel Rijckholt, de eeuwenoude Sint Pancratiuskerk en mysterieuze Savelsbos met zijn hoge bomen en zijn grot. Alsof dat nog niet genoeg is, verandert dit gebied ieder voorjaar in een wit met lichtroze zee van hoogstamboombloesem zo ver je kunt kijken. Begin in Mesch, waar je genoeg parkeergelegenheid vindt, volg de zwarte paaltjes en geniet van een welverdiende wandelpauze in Rijckholt bij eetcafé Riekelt.

https://www.ontdekeijsdenmargraten.nl/te-doen-in-zuid-limburg/routes-in-zuid-limburg/detail/eijsden-margraten-e8-bloesemroute-3/59952/